johnenankienaarbarcelona.reismee.nl

Dag 22, van Fleury naar Lyon

En we dachten dat we alles wel ongeveer gehad hadden, maar dit overtreft echt weer alles. Nu te laat, morgen het verslag . We zitten in Lyon en blijven daar lekker een dagje.

We hebben gisteren redelijk geslapen. Er zat een gek gekruld dekbedovertrek op het bed, dat je erg voelde. En er zat weer een zeiltje op het bed, maar dit keer met een heel dun onderlakentje er meteen aanvast, waardoor je het gevoel had dat je gewoon op het zeiltje sliep. En het was erg warm in de kamer, ook al hadden we het raam open. Het ontbijt was goed. We hadden besloten eerst te kijken hoe het ging met het fietsen, en afhankelijk daarvan naar Lyon door te fietsen ja/nee. Eerst bij de bakker lekker brood en koeken gehaald.

Om 12 uur hebben we bij een rustplaats lekker koffie gedronken en gezellig met drie Duitsers gepraat die een grote rondrit aan het maken waren. We reden veel door modder en zandpaden, heel mooi, maar door de regen spatte het op en kleefde het zo aan je fiets dat de hele fiets eronder zat. Ik moest op een gegeven moment met de bidon zand wegspuiten omdat alles tijdens het fietsen hevig begon te knarsen.

We moesten eerst 17 km door het land; dus ook behoorlijk klimmen, maar daarna gingen we bij Belleville een brug over, en zouden we de Saône volgen. Net voor de brug kreeg ik zo’n kramp, dat het niet meer te houden was. Ik kon nog net staande fietsend een parkje infietsen en ben daar achter een boom gaan zitten. Tja, de natuur laat zich niet dwingen! ;)) Bij onze andere reizen maakten we gebruik van de boekjes van Reitsma, en die waren heel duidelijk. Nu gebruiken we de boekjes en GPS van Benjaminse, en die zijn voor ons veel verwarrender. We volgden de GPS, en ontdekten op een gegeven moment dat we de Saône helemaal niet meer volgden, maar een route meer door het land. Met dus ook meer reliëf.

Om 13.00 uur kwamen we in Jassans Riotgier langs een gezellig cafe waar je kon lunchen. Dat hebben we gedaan. Het zat er vol met allerlei mannen, die ook even lunchten. Heel gezellig. Je kreeg een voorgerecht (ommelet met veel sla omdat ik dat vroeg), hoofdgerecht (cock au vin met pasta), kaas (deden we niet), nagerecht (deed ik niet) en een kwart liter wijn (deden we natuurlijk ook niet, want dan hadden we Lyon niet gehaald) voor €18. Ik mocht wel mijn halve liter colaflesje vullen met de wijn en meenemen.

Het fietste best wel lekker, en het ging voorspoedig, want om 16.00 uur hoefden we nog maar 17 km te fietsen (dachten we). We hadden over het algemeen mooi weer: niet veel wind en van s’morgen 13 graden naar in de middag wel 20 graden. We hebben 2 keer een hele dikke bui gehad van ongeveer een half uur.
We besloten een slaapplaats te boeken in Lyon. Dat viel niet mee, want het is best duur in Lyon. Uiteindelijk zagen we wel wat leuks in de “oude” stad: dat is een klein stuk Lyon aan de Westkant van de Saône. Tussen de Saône en Rhone ligt de “nieuwe” stad. Een voordeel voor ons daarvan was dat we niet die hele stad door hoefden te fietsen. Er stond 1 foto op de site van een kamertje dat er leuk uitzag; wel weinig, maar vooruit boeken maar voor 2 nachten. Het heet : X-Change, Vieux Lyon Balnéo.

Bij Belleville sur Saône kwamen we echt weer aan de Saône, dachten we. We fietsten tot net voor Lyon naast een weg, en moesten afwisselen van rechts direct naast de weg naar links een gedeeld fietspad met de tegenliggers. Toen we per ongeluk even van onze route af raakten en echt langs het water fietsten, kwamen we langs een heel mooi stuk met allerlei restaurantjes. Heel romantisch! Het was erg druk, en er waren veel fietsers. Toen ik op een gegeven moment m’n plas niet meer kon ophouden, zijn we bij een bushokje gaan staan en ben ik tussen een driehoekje van onze fietsen gaan hurken. Het laatste stukje tot de stad zaten we weer direct naast het water. Er waren daar ook heel veel hardlopers.

Ondertussen waren we wel gebeld door Jan: het appartement was alleen bereikbaar via trappen. Misschien wel 20 treden. Hij heeft ons foto’s gestuurd, en we hebben een aantal keren gebeld. Het was moeilijk communiceren omdat hij zij Engels behoorlijk Frans uitsprak. Maar hij was heel welwillend, en was het bergen van de fietsen eerst heel moeilijk, hij had geschoven in het appartement en nu konden de fietsen in de kamer staan.

Het was tijden de laatste 10 km al steeds bewolkter en donkerder geworden, dus we hoopten dat we het droog hielden tot in het appartement. Dat lukt helaas niet! Toen we onder aan de trap stonden begon het al te druppen. Het was een immense trap! Maar gelukkig hoefden we maar tot 2/3. 69 treden welgeteld! Met 3 keer een breder stukje. Ik ging eerst kijken waar het appartement was, en toen brachten we 1 voor 1 bagage naar boven. Ik probeerde te ontdekken hoe we binnen moesten komen, maar zag het niet. Jan gebeld, en die legde het uit: een heel oude deur in, en dan naast de brievenbussen zat een codeslot. Maar ja, welke, het waren er 3! Na hulp van Jan eindelijk de sleutel bemachtigd. John stond al die tijd beneden in de ondertussen stromende regen. De tassen naar binnen, en toen hebben we met z’n tweeën de fietsen 1 voor 1, steeds 1 neerzetten, de ander weer halen en 1 verdieping hoger brengen, de fietsen naar het appartement gebracht. Om 20.20 uur waren we eindlijk binnen. Alles werkelijk zeiknat! Maar blij! Het was ons weer gelukt!

Het was een kleine kamer, wc, douche… en waar was ons bed? Moesten we nou voor die €310,69 ook nog ons eigen bed opmaken van de bedbank? Grrrr! Er was nog 1 deur; een KELDER! Heu!? We konden niks zien! Lampje erbij gehaald… Het was een steile trap met hoge treden…. En daar was hij dan! onze prachtige slaapkamer met bubbelbad, met sterren en noorderlicht als je dat wilt, spiegels overal, mooie geur verspreiders, muziekbox, handboeien bij het bed en hand- en voetboeien bij de trap, de Wificode op de borst van een mooie mannelijke torso, en een schitterende geblinddoekte vrouw met bloot bovenlijf naast het bed! Spannend!
X-Change! ! X-Change is ook een film: Out of Time, Out of Body’s. Wat hadden we gemist? In ieder geval al die foto’s die we later op internet zagen staan! Maar het appartement is echt TOP! We hebben weer een prachtige dag gehad, en 69 km gefietst.

Mariska

Lekker van genieten, Je mag ook wel een dagje niet fietsen

Nico.T

Rust doet een mens soms goed . Geniet er van .

Jannie

Ben benieuwd